Korábban írtunk már a VMI (Vendor Managed Inventory, magyarul Beszállító által Vezérelt Raktárkészlet) hasznosságáről. A nagy szabályozók és szabályrendszerek (GUSI, UMI) mindenki számára megismerhetők, azonban absztrakt jellegük miatt a gyakorlati élet számára igencsak kevéssé használhatók.

Érdemesebb ezért ezt az ellátási láncot, vagy még érzékletesebben a folyamatos feltöltést (CRP) gyakorlati oldalról is megvilágítani, így válik érhetőbbé a VMI kiemelkedő jelentősége is.

Mi a raktárkészletre leselkedő fő veszélyek? A túl nagy (biztonsági) készletek és azok nagy költsége (mind raktározásban, mind a bent álló árban), a nem megfelelő (időben vagy minőségben, mennyiségben érkező) utánpótlás és a kiszolgálás.

Hogyan valósítható meg mindez? Olyan informatika rendszerrel, amelyben a beszállító is hozzáfér a készletadatokhoz és hamarabb fel tud készülni a kérésekre úgy is, amikor a megrendelő akár még nem is tud arról, hogy neki ilyen igénye lesz.

Ez tehát a folyamatos feltöltés elve. De miben több ennél a VMI?

Abban, hogy a megrendelő átadja a készletkezelés (és feltöltés!) felelősségét és feladatát a beszállítónak. Ehhez természetesen a szinte másodpercre pontos készletinformációk elérése nélkülözhetetlen. Ésszerűen vetődik fel a kérdés: ha mindezt függvényként értelmezzük, akkor mire optimalizálunk? A válasz a megrendelőnek és a beszállítónak is igencsak vonzó: a megrendelői és beszállítói költségszint minimum a cél.

A hatások ennél természetesen még kiterjedtebbek: jelentősen csökken az ostorcsapás effektus veszélye, stabilizálódik az ellátás, javul (a tanulmányok és tapasztalataink szerint jelentősen javul) a kiszolgálás minősége és stabilitása, csökken az adminisztrációs és az átfutási idő.

A konszignációs raktérkezelés átfogóan kezelni képes a fenti problémakört, CWA Szoftverrendszerünk pedig kiváló minőségű IT támogatást nyújt mellé.